Идеята за съвременната система за социален кредит възниква през 80-тте години.

...
Идеята за съвременната система за социален кредит възниква през 80-тте години.
Коментари Харесай

Системата за социален рейтинг в Китай: Митове и реалност

Идеята за съвременната система за обществен заем поражда през 80-тте години. Тогава обаче управляващите в Китай са следвали отчасти бизнес логиката на останалия свят като са считали, че би трябвало д вкарат финансови и кредитни досиета на всички жители. Това е прераснало в концепция да бъдат оценени техните политически почитания и обществени задължения, тъй като се счита, че в случай че хората биват наблюдавани те по натурален път ще се самокоригират и ще се усъвършенстват. Към днешна дата към 23 млн. китайци към този момент са наранени от обществената рейтингова система, тъй като в случай че те не се държат съгласно възприетите правила няма да могат да имат достъп до банков заем, да получават общински жилища на търпими цени, да употребяват градски транспорт, детски градини, спортни центрове и други. Това сподели в предаването  " Сценарий от бъдещето “ по Радио " Фокус "  футурологът доцент доктор Мариана Тодорова по най-амбициозният социален опит в Китай - обществена кредитна система, която има за цел да държи под надзор и да контролира обществения, моралния и финансовия статус на всеки един китаец. 

Тази система работи отчасти още от септември 2020 година. Очакваше се, че тя ще се ползва предимно за надзираване на жители, само че стана ясно, че се наблюдават най-вече компании и корпорации, тъй като бизнесът е този, който когато стане по-силен, оказва отпор на страната. Важно е да подчертаем няколко фактора. Първият е, че самите китайци са свикнали а бъдат оценяване и подлагани  на обществено утвърждение. Изследвайки тематиката, открих, че сходни елементи за това по какъв начин един човек е оценяван по неговите добродетели е съществувало още в Конфуцианството (6 в прочие Хр.). Има и друго течение Мохизъм, където е значимо всеки да се грижи за всички останали. Третото е Легализъм за върховенството на закона. Те са от 5 в пр Хр.. Много модерни възпитаници и студенти в Китай считат, че формулата за триумф са персоналните качества, усъвършенството - тъй наречените " меритокрация " (вяра в качествата). Тъй като това е хилядолетна традиция, за самите китайци не е толкоз репресивно да бъдат следени и награждавани, в случай че показват съответните качества.

Футорологът уточни, че някои западни издания са показали  силен алармизъм във връзка на тази  система-че  тя е мощна форма на принуда и ние в никакъв случай не трябва да позволяваме сходни практики. Повод за терзание, че доста режими в Южна Америка и Иран искам е да вкарат тази система, с цел да надзирават жителите си като в Иран ще я употребяват, с цел да се следи  дали дамите носят бурките си. 

" Други издания споделиха, че нещата са пресилени. Китай е екипиран с близо 700 млн. камери (по данни на разнообразни издания), които биха могли да се свържат с платформи за лицево различаване и изкуствен интелект. Другото забавно нещо е, че Китай желае да обвърже тази система с правната система, а на по-късен стадий с всички останали системи (съдебна, данъчна и пр). Като отчетем упоритостта на страната до 2030 година да реализира тъй наречените алгоритмично завземане на света (по-данни на австралийски откриватели, анализирали стратегическите документи - да продава ниски и конкурентоспособни софтуерни и хардуерни артикули, с които да събират данни и да образоват изкуствен интелект, които  да открива голям брой скрити трендове и трендове в световен мащаб. Според потреблението в кои страни следва икономическо закъснение и криза или съгласно здравословния статус на популацията, какви са вероятностите пред една национална страна.

Ива ДОЙЧИНОВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР